Dagens frågor

NATO 1

Det finns många som nu med all rätta förtjänar all ära för Sveriges historiska steg att ansöka om medlemskap i NATO. Alla som bidragit till detta förtjänar beröm, även om de är politiska motståndare i andra frågor. Det fanns dock en tid där antalet Nato-förespråkare var få. Vi vill här än en gång lyfta tidskriftens förre ordförande Mats Johanssons ovärderliga insatser både i denna tidskrift och via FriVärld som vi samarbetade med. Mats brukade säga att Fri Värld arbetade med den ofria världen och Svensk Tidskrift med den fria världen. Utan Mats insatser hade det inte funnits kunskap om Nato och en grogrund för att så snabbt kunna agera när det säkerhetspolitiska läget gjorde det oundvikligt att ansöka om medlemskap. 

NATO 2

Svensk Tidskrift har länge förespråkat ett medlemskap och för de som vill följa den svenska politiska debatten om Nato från start är vårt historiska arkiv ovärderligt. Vi tipsade häromveckan om en artikel ”Ödesår” av Gösta Bohman om förhandlingarna mellan Sverige, Norge och Danmark om ett skandinaviskt försvarsförbund. Arkivet innehåller många sådana guldkorn.

Oansvarig utgivare

Örjan Hultåkers artikel Vem bär ansvar för SR:s snedsteg? som handlade om de systematiska felöversättningarna av Sveriges Radio av Ebba Busch i ett ljudinslag, på sajten och på kanalens Facebooksida fick en av våra läsare att reagera.

– Hade detta hänt i en tidning hade ansvarig utgivare fått gå omedelbart!

Skriver Per Dahl, F d politisk chefredaktör, Barometern-OT i ett mail till Svensk Tidskrift.