Dagens frågor

Svensk Tidskrift återinför spalten Dagens frågor för att här samla kommentarer om och till tidskriften. Kom gärna med tips om innehåll till spalten, som som kommer att återkomma med ojämna mellanrum.

Ensamt på reformtoppen?

Vår intervju i förra veckan med Anna Pettersson Westerberg om moderaternas reformprojekt kommenterades på Jönköpingspostens ledarsida (borgerlig). Projektets mål, berättar Pettersson Westerberg, har varit att ta fram en reformagenda som gör att Moderaterna står väl förberedda att leda landet och genomföra reformer vid valvinst 2022. Ledarskribenten Csaba Bene Perlenberg angriper moderaterna för att på egen hand utveckla reformeridéer, utan att involvera fler partier i arbetet. Bene Perlenberg skriver att ”om Moderaternas plan är att överväldiga sina samarbetspartners med färdiga reformförslag för röstboskapssignering kan regeringsbildningen gå hur som helst.” 

Ska partier kunna förhandla med andra måste man väl ha sin egen agenda klar kan man tycka, en åsikt som även framfördes på Twitter av Krister Thelin i en replik till Bene Perlenberg: ”För att på ett meningsfullt sätt forma politik med andra måste man veta vad man själv vill”. På detta svarade Perlenberg ”jäjä”.

Inte all kritik är negativ

I sommarens debatt om hatet mot Annie Lööf, föranledd av en krönika i Fokus, lyfte både Morgan Johansson och Alice Teodorescu Måwe Gunnar Ungers text om Olof Palme från 1957. Båda glömde dock att nämna att det var en artikel i tidskriftens dåtida serie Namn att minnas där nya namn i politiken – kommande stjärnor – porträtterades. Artikeln Namn att minnas – unge hr Palme kan lika väl läsas som en beundrande text.

Omtalad bok

Svensk Tidskrifts bok Förebilder och syndabockar – Synen på rika i Sverige och andra länder av Dr Dr Rainer Zitelmann har uppmärksammats i flera medier: Den 3 augusti intervjuades Zitelmann i Svenska Dagbladet ”48 procent av Sveriges befolkning är icke-avundsjuka”, samma dag skrev Dagens Industri en ledare på temat ”Sverige är inte längre socialdemokratiskt” och den 18 augusti skrev Smålandsposten om att ”Missunnsamhet är inte godhet”.

Nya hemsidan

Svensk Tidskrifts nya hemsida har också fått läsarkommentarer.  På Facebook skriver Fredrik Bergström ”Hurra! En mobilvänligare sida har jag längtat efter länge.”

Redaktionen