Ur arkivet: Varför behöver vissa länder bistånd av andra

Biståndet till särskilt afrikanska länder borde rationaliseras, föreslog en skribent i Wall Street Journal, för några år sedan. Vi vet ju att mycket av pengarna småningom hamnar på konton i schweiziska banker. Att då först skicka dem till Afrika är en kostsam administrativ omväg. Enklare vore att industriländerna sätter in pengarna direkt på diktatorernas nummerkonton. Möjligen skulle denna förenkling dämpa entusiasmen för u-landsbistånd något, i industriländerna. Men man kan inte veta säkert.

Ty biståndet hör till de heliga ämnena i svensk debatt, de som ytterst sällan diskuterats kritiskt. Jag minns hur de av mina forna kolleger på DN, som hade biståndet som eget ämne, bestämt vägrade läsa och kommentera böcker med kritiska perspektiv, exempelvis Peter Bauers ”Biståndsmyten” (Timbro 1984). Jag satte boken i handen på dem – förgäves.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Varför behöver vissa länder bistånd av andra”, av Nils-Eric Sandberg från 2002. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.