Dagens Frågor

Liberalkonservatism!

Vi välkomnar Timbros satsning på borgerlig ideutveckling. Särskilt välkommet är det att den nya programområdet ska ha ”…särskilt fokus på framstegsvänlig konservatism”. Detta är ju precis vad liberalkonservatism handlar om. Välkomna till liberalkonservatismen!  

Podtips

100-årsjubilerande Skattebetalarna lanserar podcasten Uppskattat. Här kan man bland annat  höra Klas Tikkanen, Christian Sandström och Jacob Lundberg samtala om skatter med Skattebetalarnas VD Christian Ekström och chefekonom Erik Bengtzboe. 110-års jubilerande Svensk Tidskrift rekommenderar och gratulerar Skattebetalarna till en bra pod!

Centerinfluenser

Inför Moderaternas arbetsstämma har media varit fulla av spekulationer om medlemmar som vill se en anpassning av politiken till Sverigedemokraterna. Samtidigt pågår mitt framför ögonen på alla krav på en anpassning av skattepolitiken efter Centerpartiets politik. Moderaterna har hittills när det gäller sänkta skatter på arbetsinkomster prioriterat jobbskatteavdrag. Med jobbskatteavdrag har inkomstskatten sänkts rejält och har blivit lönsammare att arbeta än att leva på olika bidrag. Under alliansåren och även därefter har Centerpartiets prioriterat sänkt inkomstskatt via arbetsgivaravgifterna, 2009 sänktes arbetsgivaravgiften med en procentenhet till 31,42 procent. Det har även förekommit olika riktade nedsättning för yngre och äldre. Under pandemin infördes dessutom tillfälliga generella sänkningar. Nu kräver MUF, Moderaternas företagarrådet och flera tunga partidistrikt att den allmänna löneavgiften ska avskaffas för unga under 26 år.

Den allmänna löneavgiften en skatt på 11.62 procent på arbete är det få som känner till. Sänkt skatt på arbete är alltid välkommet men varför inte sänka skatter som syns först? Och naturligtvis synliggöra dolda skatter också.

Malmökonferensen

Löfvens internationella konferensen i Malmö om Förintelsen och antisemitismen har vi skrivit om i flera artiklar; se Gunnar Hökmarks text här och Amanda Wollstads text här. Det var ett lovvärt initiativ men gick väl sisådär och frågan är hur det påverkar judarnas situation i Malmö. Att Stadsarkivet i Malmö valde att dölja sin utställning av judiska böcker i skyltfönstret för att inte riskera vandalisering uppmärksammades stort men förklarades sedan som ”ett tråkigt internt missförstånd”. Det var dock inget missförstånd utan den som täckte över böckerna fick en direkt uppmaning att göra så av sin chef berättar Skånska Dagbladet. En lysande uppmaning till hur konferensen borde inletts gavs av Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet där hon föreslog ett tal åt Stefan Löfven.