World IP-Day: Starkt skydd av äganderätt en förutsättning för marknadsekonomi och välstånd

I Sverige tar vi äganderätten som så given att vi börjat slarva med den. Exempelvis ser vi hur miljöaktivister i föreningar och på myndigheter tar bort möjligheten för privata skogsägare att bedriva skogsbruk.  I debatten om motståndet mot att etablera vindkraft och gruvor föreslås olika ekonomiska incitament till kommuner. Intresset och förståelsen för markägares intressen lyser dock totalt med sin frånvaro.

Ett område vi sällan pratar om är skyddet mot det intellektuella kapitalet. Sedan några år samarbetar Svensk Tidskrift med tankesmedjor och andra aktörer, totalt 112 aktöer från 53 länder, som värnar marknadsekonomi över hela världen och uppmärksammar gemensamt World IP Day som i år infaller den 26 april. I år skriver vi tillsammans till Daren Tang, chef för  World Intellectual Property Organization (WIPO).

Årets brev handlar om betydelsen skydd av intellektuell äganderätt (IP) för innovation och kreativitet. Bland undertecknarna finns förutom Svensk Tidskrift, Institute of Economic Affairs och Adam Smith Institute från Storbritannien,   IREF från Frankrike, Tholos Foundation och Property Rights Alliance från USA, och Austrian Economics Center från Österrike. Läs brevet här.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift