Veckan som gick

Inget att läsa i hängmattan? Nej, Svenskan och DN är verkligen ovanligt tunna för årstiden; sparpaketen biter. Bara Croneman håller stilen.

Kanske är det dags att pröva tidskriften Inspire Magazine. Nej, inte designmagasinet eller terapibloggen eller den nigerianska nöjessajten eller skotska episkopalkyrkans vägledning för troende, utan den nyaste politiska utgåvan med samma namn, utgiven av al-Qaida.

Lite olycklig sammanblandning av namn, kan tyckas. Tydligen respekterar jihadisterna fräckt nog inte upphovsrätten, men lite varumärkesintrång är väl det minsta man ska vara rädd för när det gäller terrorister.

Det var den amerikanska tidskriften The Atlantic som för någon månad sedan upptäckte förekomsten av denna 67-sidiga visdomskälla på nätet. För att inspirera likasinnade över hela världen till stordåd i profetens namn utges den på engelska.

Huka dig, Lars Vilks; här kan man bland annat finna recept på smällkarameller, typ ”Så gör du bomber hemma i din mammas kök”, samt hemma-hos-reportage bland al-Shabab och andra grupper som tillhör klubben. Ledaravdelningen domineras av hälsningar från verkställande ledningen, redaktörerna Usama bin Laden och hans nr 2, Ayman al-Zawahiri.

Ja, så där håller det på, att döma av de tre sidor som återges i The Atlantic. Tyvärr har övriga sidor tydligen pajat efter premiären. En skarpsinnig amerikansk underrättelseexpert konstaterar dock bekymrat att hugade terrorister inte längre behöver åka till Jemen för att inspireras.

Fast den som letar originalkällan på nätet får nog tji, ty det verkar som om den blockeras. Och alldeles säker på att den verkligen existerar kan man inte vara, att döma av de brasklappar som Atlantic-redaktören har försett sitt scoop med: dels en varning för att Inspire är ett påhitt av någon av de västliga underrättelsetjänster som bedriver desinformationskrig mot den föregivna utgivaren, dels en gissning att det alternativt kan röra sig om en bluff för att sprida virus till alla som försöker ladda ner filen.

Den som ändå vill kolla de utlagda sidorna hos The Atlantic bör väl också vara säker på att den The Atlantic som finns på nätet verkligen är den rätta – och att dess artikel inte installerar virus vid nedladdning.

Själv tycker jag att det är rätt fiffigt om det är CIA som ligger bakom, så att de kan registrera och spåra vilka som försöker logga in sig på sajten. I hopp om att hitta någon potentiell ny sko- eller kalsongbombare.