Veckan som gick

Foto: www.tymoshenko.ua

Det ryktas på stan att Georgien ska få en ny härskare, en lite mer ryssvänlig nu när Putin återtar presidentmakten och ska expandera det ryska livsrummet. Hans kompis heter Bidzina Ivanisjvili och har en hygglig kampanjkassa, fem miljarder dollar enligt Forbes. Pengarna tjänade han ihop i 90-talets Ryssland – förstås – utan någon uppmärksamhet i medierna.

Nu vill han ena oppositionen mot den västorienterade regeringen Sakasjvili, som varit till stor irritation för Moskva ända sedan motståndet mot ockupationsangreppet 2008. Hur äventyret avlöper får vi se vid parlamentsvalen i maj 2012 och presidentvalen året därpå, men nog lär han kunna låta tala om sig med tanke på att hans kassa är större än den georgiska statsbudgeten, och angreppspunkter saknas heller inte.

Ivanisjvili hävdar att Sakasjvili kom till makten via valfusk och nu håller på att sälja ut staten. Att de utländska valobservatörerna fann valresultatet korrekt (53 procent för Sakasjvili) och att landet klarat sig hyggligt i korruptionsgranskningen är inget som bekymrar oligarken. För egen del lovar han att avgå när han väl vunnit och städat färdigt.

Hittills har han vunnit stöd bland dem som kallar sig republikaner och fridemokrater som tillsammans samlar hela tre mandat i parlamentet. Något samarbete med den egentliga oppositionen, kristdemokraterna, vill han inte ha eftersom dessa bedriver normala förhandlingar med regeringen.

Det kan alltså tyckas lite trögt i starten för herr Ivan, men eftersom han har erbjudit sig att köpa alla medier, särskilt tv-kanaler, kan det väl bättra sig småningom. Har man pengar motsvarande nästan halva landets BNP, varav en stor del fortfarande kvar i Ryssland, kan man dessutom erbjuda anställning åt alla journalister som vill sluta i andra medier.

Som Georgien-kännaren Vladimir Socor har påpekat i Eurasia Daily Monitor kan det leda till balansproblem med en så rik kandidat, som dessbättre ännu inte har någon partiorganisation. Men en sådan kan å andra sidan snabbt hyras in via västliga PR-konsulter som säkert gärna ställer upp för en slant till kaffekassan.

Skulle Ivanisjvili lyckas köpa sig fram till makten kan goda råd fortsättningsvis säkert också erhållas från Ukraina. Där har den Moskva-orienterade regimen Janukovitj för säkerhets skull försäkrat sig mot åtminstone den gamla oppositionen genom att fängsla dess ledare Julia Tymosjenko med hjälp av en skenrättegång som inte stod de beryktade Moskvaprocesserna på 50-talet långt efter.