Ur arkivet: Sjukvården är i kris och har varit det längeFortfarande håller svensk sjukvård rent medicinskt god standard. Den som får behandling för cancer kan räkna med att moderna metoder och de senaste forskningsrönen utnyttjas. Men det är långtifrån säkert att omvårdnaden och behandlingen är den bästa tänkbara.”

”Det är för många felbehandlingar och ofta lite för lite engagemang i omsorgen om patienterna. Jag har under de senaste decennierna i min släkt och i min vänkrets, precis som väldigt många andra svenskar, sett tilltagande slapphet och slarv i den dagliga vården. Svaren på de prover som tagits hanteras inte, effekterna av medicinering följs inte upp.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Sjukvården är i kris och har varit det länge” av Chris Heister från 2003. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Redaktionen