Ur arkivet: Om att inte förstå KinaKan det möjligen ha berott på en brist i optiken – att en västerländskt betingad brytning i linsen fått oss att feltolka kinesiska beteendemönster?

Kanske började detta med de jesuitiska missionärer som i Qingdynastins mandariner ville se ”naturliga kristna”? För att sedan fortsätta med Voltaire, som i det kinesiska kejsardömet såg förebilden för en sekulariserad, upplyst monarki – i kontrast till det bigotta katolska välde han bekämpade?

Har vår bild av Kina kanske alltsedan dess fortsatt att påverkas av västerlandets sätt att se på människan och samhället? Har vi, enkelt uttryckt, känt Kina som vi känner oss själva?”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Om att inte förstå Kina” av Rutger Palmstierna från 1985. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.