Ur arkivet: Förberedd för nästa terrordåd?

”Handhjärtan stoppar inte arteriella blödningar. Kärleksmanifestationer, om än fina och behjärtansvärda, gör inte den enskilde bättre lämpad att rädda liv nästa gång ett terrordåd inträffar. Manifestationerna är dessutom förutsägbara och kan komma att utgöra en terrorcells huvudsakliga mål. Utför ett dåd. Dra uppmärksamhet till platsen. Samla stora mängder människor. Utför det primära, större dådet. Så har det regeringsfientliga motståndet taktiserat användningen av vägbomber i såväl Irak som Afghanistan för att maximera skadeutfallet på civil och militär personal.”

”Att veta vad man ska göra skapar en känsla av trygghet, även i extrema situationer. Med kunskap och insikt kommer också förmågan att agera. Det sistnämnda kan jag själv skriva under på baserat på de strider jag har utkämpat i Afghanistan. Vid dessa tillfällen har jag alltid känt mig trygg i att jag själv och mina kamrater runt omkring mig har varit utbildade i akut sjukvård som innefattar just hantering av stora blödningar. Tryggheten jag har känt har gjort det möjligt för mig att fokusera på mina och gruppens stridsuppgifter i stället. Och i detta ligger styrkan. Vet man vad man ska göra och har övat på det så kommer man sannolikt att göra rätt när det gäller. Det framgår av Försvarsmaktens strids- och sjukvårdserfarenheter från Afghanistan och Du är inget undantag.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Förberedd för nästa terrordåd?” av Callis Amid från 2017. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.