Ur arkivet: Det danska experimentet

”Det var därför och som en bekräftelse på att en borgerlig regeringsbildning inte är tänkbar under överskådlig tid, som Venstre under sin nye ledare, den 39-årige Henning Christophersen […] beslöt sig för ett regeringssamarbete med Socialdemokratiet. Det skall tilläggas att detta skedde bara få månader sedan ett utbyggt samarbete – fyrklöversamarbetet – inletts mellan de fyra borgerliga partierna Venstre, Det konservative Folkeparti, Centrumdemokraterna och Kristetig Folkeparti. Harmen var alltså stor bland de konservativa, och den vände sig främst mot Venstre. Bland Det radikale Venstres medlemmar rådde bitterhet, men denna vände sig mot Socialdemokratiet, de radikalas tidigare bästa partner.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Det danska experimentet” av Niels Jorgen Haagerup från 1979. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.