Ur arkivet: Bostäder istället för bostadspolitikDen som söker bostad i Stockholm har ett helvete. Den som söker bostad i Bryssel hamnar däremot i himmelriket. Det är svårt att tro sina ögon. Här finns allt. För alla. Det är bara att välja och vraka. I Bryssel skräpar alla ”uthyres”-skyltar ned. Finns det några alls i Sverige?

Och det är köparens marknad. Lägenheter finns och det är bara egen kräsenhet som avgör hur lång tid det tar att skaffa en hyreslägenhet. det bråttom struntar man i Vlans hemsida och ringer en mäklare och beskriver hur stor lägenhet man skall ha, var i Bryssel man vill bo och hur mycket man är beredd att betala. Efter en stund faxar mäklaren förslag på lägenheter att titta närmare på. Så gör man upp om tid, mäklaren hämtar med bil och så kör han runt för att visa de lägenheter som verkar passar önskemålen. Lägenhet efter lägenhet står ledig. Det är lätt att hitta 20-30 lägenheter att studera men mäklaren blir som regel irriterad om
man är för kräsen.

Standardiserad ersättning för mäklaren är att han tar hand om den första månadshyran från värden, som tack för att han fixat hyresgäst. Hyresgästen betalar inget till mäklaren. Den som söker bostad är kung. Han är kund och blir behandlad så.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Bostäder istället för bostadspolitik” av Per Heister från 2000. Hela texten kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.