Trump har nått bättre resultat än de flesta Européer väntat sig. Varför?



Precis som för fyra år sedan så har de flesta europeiska mediehus förutspått en massiv seger för demokraterna. Nu är valresultatet mycket jämnare än förväntat. Hur kommer det sig, funderar Rainer Zitelmann.

För många européer var drömmen om en jordskredsseger för Biden det som formade narrativet. Majoriteten av västeuroperna är anti-Trump och pro-Biden. Rapporteringen i europeisk media är otroligt vinklad, och nästan alla uteslutande stödjer Biden och är emot Trump. Samtidigt finns det en minoritet av västeuropéerna som stödjer Trump, kanske för att alla andra är emot honom. Donald Trump är som bekant väldigt polariserande: folk är antingen 100% emot honom och ser honom som djävulen inkarnerad, eller 100% för honom och ser honom som ett geni.

Jag har nära observerat Trump i flera år nu. Under valet för fyra år sedan spenderade jag två månader i USA och jag har även läst alla av de viktigaste Trumpbiografierna. Det finns två kanaler som jag ser varje dag: Fox News och CNN. I Tyskland målas Fox upp som Trumps personliga propagandakanal, men situationen är lite mer komplicerad än så. Under de senaste månaderna har Trump vid upprepade tillfällen klagat på Fox News. Skillnaden mellan det här valet och tidigare val är, som Trump sa i ett tal förra veckan, att: ”We’ve lost Fox.” Det stämmer att Fox News definitivt lutar åt Trump (speciellt när det gäller Fox News-värden Sean Hannity), men Fox News är inte lika starkt för Trump som CNN och New York Times är anti-Trump.

Jag kan förstå de amerikaner som röstade på Trump. Jag kan också förstå de som motsätter sig honom. Här är mitt försök att lyfta fram en mer nyanserad bild av Trumps fyra år vid makten:

Vad har Trump gjort rätt?

Trump har gjort en del bra saker, speciellt när det kommer till ekonomin och skattepolitiken. Istället för att öka på byråkratin och regelverken, som var fallet under Obamas tid, har Trump istället fokuserat på avregleringar och lättnad av regelverken. Han har också signifikant minskat skattetrycket. Detta har varit extremt positivt för den amerikanska ekonomin. Arbetslösheten har sjunkit dramatiskt (fram till början av coronakrisen). Aktiemarknaderna har skjutit i höjden.

Det jag alltid har gillat med Trump är att han helt enkelt inte bryr sig om politisk korrekthet. PK är ett enormt hot mot friheten, och det är ett mycket mer utbrett problem i USA än det är i Europa. Så det är befriande när någon slänger ut PK-regelboken ur fönstret. Trumps föregångare Obama prioriterade frågor som toaletter för transpersoner och gjorde även en rejäl pudel efter att ha berömt en kvinnlig åklagares utseende, något som ledde till stor upprördhet bland de politiskt korrekta. Många amerikaner var och är, likt mig själv, trötta på PK och Trump har definitivt dragit fördel av deras förbittring.

Trump är en förespråkare av lag och ordning och har vid upprepade tillfällen tagit upp frågan om vänsterextremt våld, med ett särskilt fokus på Antifarörelsen. Demokraterna har i motsats förblivit tysta. Om man bara följer europeisk media får man inte en fullständig bild av hur utbrett det vänsterextrema våldet är i USA. Trump är även starkt emot vänsterns galna krav på att ”defund the police.”

Trump må inte ha byggt sin mur, men olaglig invandring har minskat signifikant under hans första mandatperiod. Dessa är saker jag gillar med Trump.

Vad har Trump gjort fel?

Av princip så gillar jag inte människor som ljuger. Vissa av Trumps anhängare ursäktar hans lögner genom att säga att alla politiker ljuger ibland. Men det är svårt att hitta en politiker som ljuger lika ofta och lika fräckt som Trump.

Jag står heller inte ut med människor som konstant pratar om saker de inte vet någonting om. Trump har vid upprepade tillfällen hävdat att han vet mer om allt i världen än någon annan. Självklart är så inte fallet. En person som inte vet vad han vet och vad han inte vet – och som inte vet begränsningen av sin egen kunskap – kommer begå många misstag som kunde ha undvikits. När man läser de uttalanden som Trump gjort sedan februari 2020 angående Covid-19, så kan man inte göra annat än att skaka på huvudet. Det faktum att de flesta europeiska politiker också begått stora misstag i hur de har hanterat coronapandemin förringar inte Trumps misstag.

Vad jag ogillat mest med Trump är hans sympati för diktatorer. Hans ömmaste uttalanden sparar han alltid till envåldshärskare så som Putin, Erdogan och Kim Jong-un. Jag har ingenting emot det faktum att han hållit samtal med Kim Jong-un, men Trump har, precis som sina föregångare, misslyckats med sin Nordkorea-politik. Han berömde till och med den inhumane diktatorn Kim på ett sätt som inte bara var överdrivet, utan direkt ovärdigt en amerikansk president.

När det kommer till ekonomin och skattepolitiken så har han lyckats bra med vissa saker, som jag nämnt här ovan. Det är dock inte hela bilden då han ökat på USAs redan enorma statsskuld. Han har även drivit en protektionistisk handelspolitik som hämmat frihandeln – dessa är två negativa punkter som jag inte gillar.

Hur ser situationen ut från ett tyskt perspektiv? Det faktum att Trump inte gillar Angela Merkel ser jag inte som negativt. Om något så är det till hans fördel. Även om han har bett de europeiska länderna och speciellt Tyskland att massivt öka sina försvarsanslag anser jag detta motiverat. Hans protektionistiska handelspolitik utgör dock ett klart närvarande hot gentemot den tyska ekonomin.

På grund av den motiverade kritiken av Trump så har jag full förståelse för de amerikaner som valde att inte rösta på honom. Samtidigt kan jag också förstå varenda en av de många väljare som stödde Trump och inte Joe Biden. Demokraterna, som har drivit längre ut till vänster med tiden, stödde bara Joe Biden för att lura den amerikanska väljarkåren. Biden hade inte bara bedrivit samma misslyckade politik som Barack Obama, under vilken han tjänstgjorde som vice president. Han hade även genomfört delar av vänsters agenda som förespråkats av politiker som Bernie Sanders och Elizabeth Warren – och det hade varit mycket skadligt för USA.

Hur valet än slutar så kommer USA ha en dålig president de närmaste fyra åren. Jag hoppas innerligt att USA en dag hittar sin nästa Ronald Reagan.

Rainer Zitelmann är doktor i historia och sociologi och författare till The Power of Capitalism