Peter J Olsson: Idrott, politik och privata initiativ

Att Malmö de senaste decennierna haft problem med antisemitiska stämningar är ingen hemlighet, det har gått så långt att en del inte velat bo kvar i staden. De motkrafter som funnits har sällan kommit från det officiella Malmö. Istället är det privata initiativ som kippapromenader eller näringslivsstödda projekt för kultur- och religionsmöten som lyft fram bättre alternativ.

Nu har en nytt initiativ tagits, rapporterar bland annat Sydsvenskan. Supporterhuset, en fristående organisation som tar fram och säljer merchandise och fanmaterial för anhängare till fotbollsklubben Malmö FF, har nu lanserat en ny kollektion ”Malmö”, vars typsnitt bygger på handstilen hos den legendariske MFF-ordföranden Eric Persson, ordförande 1937-1975! I onsdags, den 19/4 skulle han ha fyllt 125 år.

Såå nu kan man klä sig i t-skjortor, kepsar, hoodies med mera med loggan Malmö i Eric Perssons handstil.

Vad har då detta med kampen mot antisemitism att göra? Jo, förutom att tio procent av intäkterna går till Svenska kommittén mot antisemitism, så var Eric Person en viktig person när tusentals danska judar hösten 1943 räddades över Öresund sedan det läckts att de skulle gripas. Han fick också 1946 på det kungliga slottet Amalienborg mottaga Christian X:s frihetsmedalj för dessa gärningar och andra insatser han gjorde till hjälp för det utsatta grannlandet under den tyska ockupationen.

– Det känns väldigt fint att göra något som påminner om vad han stod för, säger Supporterhusets Mathilda Heister till Sydsvenskan.

Eric Persson var uppvuxen i Malmös arbetarmiljö och var hela livet en övertygad socialdemokrat, även om han själv arbetade på chefsposition i ett privat företag. Han skulle knappast ha skrätt orden om hur Malmös ledning har hukat i frågan om antisemitism.

Vi andra i Malmö som inte har hans kraft eller påhittigheten att själva skapa en sådan kollektion kan i alla fall ta fram plånboken och köpa ett par plagg.

Peter J Olsson är frilansskribent och årskortsinnehavare på Malmö FF:s matcher