Epidemin och informationskrigetMedan väst är fullt upptagna med att hålla liv i både befolkning och ekonomi passar mörka krafter på att så split och splittring. Svensk Tidskrifts chefredaktör Amanda Wollstad medverkar regelbundet i podden Höjd Beredskap, som i veckan släppt två nya avsnitt om vad Kina och Ryssland egentligen sysslar med medan vi tittar åt andra hållet.

I går släppte Säkerhetspolisen sin årsrapport för 2019 och underströk åter igen att främmande makts avsikt att påverka Sverige och svenska intressen under senare år har stärkts och deras förmåga ökat. Ryssland och Kina pekades ut som de två enskilt största hoten, med förmåga och intresse av att genomföra underrättelseoperationer mot Sverige.

Under Coronaepidemin har redan pågående informationskampanjer kommit att ta en delvis ny riktning, och krafter som vill oss illa passar på att spela på den rädsla och osäkerhets som pandemin skapar. För Kinas del handlar det om att skriva om historien och minska sin egen roll i sjukdomens utbredning, för Ryssland att sätta bilden av sig själva som en stormakt och av västeuropa som dekadent och odugligt.

Podden Höjd Beredskap har i veckan spelat in två nya avsnitt om stormakterna och informationskrigsföringen i pandemins spår. I det första talar Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg och Svensk Tidskrifts chefredaktör Amanda Wollstad med tankesmedjan Frivärlds fellow Patrik Oksanen om Kinas försök att skriva om historien. I det andra gästas podden Frivärlds fellow och doktor i krigsvetenskap Oscar Jonsson och omvärldsanalytikern Johan Wiktorin som talar om rysk informationskrigsföring.

Tidigare avsnitt av Höjd Beredskap finns på Acast, eller vart helst annars poddar finns.