Brittiska valet handlar om vem som förlorarMed mindre än en vecka kvar till parlamentsvalet i Storbritannien är de brittiska opinionsinstituten redo att utdela segerkransen till konservativa Tories och deras partiledare Boris Johnson. Om opinionsmätarna har rätt skulle britterna äntligen ha nått fram till en avgörande final i omröstningarna om Brexit. Men som vanligt i brittisk politik är osvuret bäst, skriver Örjan Hultåker.

Val kan avgöras av många faktorer. Ibland avgörs de av att det finns ett populärt parti med en populär ledare. Men ofta ges segern till ett parti på grund av andra partiers misslyckande, otydliga politik eller partiledares impopularitet. Det senare kan förklara läget inför parlamentsvalet på torsdag den 12 december.

Den konservative premiärministern Boris Johnson har begränsad popularitetsrating och det är ungefär lika många som ger honom godkänt betyg som underkänt; ofta finns det i opinionsundersökningarna en marginell övervikt om någon procentenhet för dem som ogillar hans ledarskap.

Räddningen för premiärministern och toryledaren är att hans huvudmotståndare labourledaren Jeremy Corbyn är så mycket mer impopulär. Bara ungefär en av fyra ger honom godkänt och en majoritet av britterna ger honom underkänt.

Enligt den Poll of Polls som publiceras av Politico kommer premiärministerns konservativa Toryparti att vinna parlamentsvalet med 43 procent. Det är en klar förbättring för hans parti jämfört med läget när han tog över partiledarskapet och premiärministerposten efter Theresa May i juli. Då var det bara 28 procent av britterna som stödde Tories.

Men jämfört med förra parlamentsvalet 2017 har Tories bara ökat med en enda procentenhet från 42 till 43 procent. Ändå gör Yougov en prognos om att Johnson och hans parti skall få en majoritet om 359 av parlamentets 650 platser.

Boris Johnson gynnas av att Brexit Party med ledaren Nigel Ferage inte ställer upp i de enmansvalskretsar där Tories vann i 2017 års parlamentsval. Detta är en stor hjälp eftersom Brexit Party vann EU-valet tidigare i år.

Räddningen för Boris Johnson är det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar, vilket gynnar de största partierna. Jeremy Corbyns Labour Parti har visserligen ökat i Poll of Polls från 24 procent i juli till 33 procent med en vecka kvar till valet. Men partiet ligger fortfarande långt under valresultatet om 40 procent år 2017. Prognosen är att Labour förlorar 51 av de 262 parlamentsplatser som partiet vann år 2017.

Ett problem för Labour är att partiet uppfattas som otydligt i frågan om Brexit, vilket är ett taktiskt misstag i ett val som i stor utsträckning gäller just Brexit. Labour vill omförhandla en andra gång med EU och sedan hålla en ny folkomröstning i vilken det är oklart vilket partiledarens eget ställningstagande är.

Labours otydlighet i Brexitfrågan har gynnat de partier som vill vara kvar i i EU. Liberaldemokraterna har enligt Poll of Polls fördubblats från 7 procent i det upplösta parlamentet till 13 procent enligt Politicos Poll of Polls. Partiet har dock haft en vikande utveckling sedan juli (19 procent) vilket har gynnat Labour. Enligt Yougov ökar Liberaldemokraterna bara med ett ytterligare mandat i parlamentsvalet.

Det skotska nationalistpartiet SNP, som vill vara kvar i EU, ökar enligt Yougov antalet mandat från 35 till 43.

Brexitfrågans avgörande betydelse i opinionsmätningarna framgår av en analys från Yougov. Av dem som vill lämna EU utan avtal är det 76 procent som stöder konservativa Tories. Av dem som vill lämna med den avgångna regeringens avtalsförslag är det 83 procent som stöder Tories.

Även bland dem som vill ha en ”soft Brexit” är det en majoritet om 56 procent som stöder Tories. Bara en av fyra (24 procent) stöder Labour.

Den enda grupp där Labour har ledningen är bland dem som vill vara kvar i EU. Av dem är det nästan hälften (49 procent) som stöder Labour. Men i den gruppen är Liberaldemokraterna en stark utmanar och stöds av 30 procent.

En förhoppning inom Labour är att de skall vinna över en stor andel av dem som fortfarande är osäkra om hur de skall rösta i parlamentsvalet den 12 december. Inför valet 2017 vann Labour över osäkra väljare under valspurten. Enligt Yougov är det fler av Labours 2017 års väljare (17 procent) än av Tories (11 procent) som fortfarande är osäkra på hur de skall rösta i det kommande parlamentsvalet.

Av dem som 2017 röstade på Labour och på ”Remain” i 2016 års referendum är en av fyra (24 procent) fortfarande osäkra på hur de skall rösta den 12 december.

Av dem som 2017 röstade på Labour och på ”Leave” i 2016 års referendum är en av åtta (13 procent) fortfarande osärar.

Om de brittiska opinionsinstituten har rätt i sina undersökningar är det små chanser för Labours att beröva Boris Johnson och Tories deras väntade valseger och parlamentsmajoriteten.

En återhämtning för Labour kräver att de vinner tillbaka de väljare från 2017 som fortfarande är osäkra. Men det räcker inte. Labour måste också vinna över taktikröstare från Liberaldemokraterna i valkretsar där det partiet inte kan vinna.

I dagsläget ser det ut som om Boris Johnson kan få sin efterlängtade majoritet och att brittisk politik äntligen skall få handla om annat än EU och Brexit.

Oberoende av valutgången kommer dock underhållningsvärdet av TV-sändningarna från underhuset ”Commons” att minska när John Simon Bercow har avgått som ”Speaker”.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare för SKOP-analys