Året som gick

Plötsligt slås du av insikterna att 1) det är julafton och 2) julklapp till faster saknas. Vad göra? En god bok kan vara räddningen, finns kanske i en bokhandel nära dig.

För den som gillar att färdas i världsreportern Staffan Heimersons sällskap väntar sedvanlig rundresa på globen, i den nya samlingen skrönor från de flesta världsdelar, Överallt & Ingenstans (Hydra).

Besök vid Stalin-museet i Gori, Georgien eller i stripptältet på Kiviks marknad skildras med den lätta hand som är Heimersons specialitet, i den stil som han odlat i ett trettiotal böcker, när han inte odlar oliver och lavendel i hemmet i Provence eller förargar läsekretsen i Aftonbladet med vanartiga kolumner. Allt med den reservation som är Albert Engströms: ”Det är för väl att lögnen finns – för tänk om allt man hörde var sant.”

Ett rejält stycke något äldre kulturhistoria väntar den som kommer över vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlunds Staden som reste sig ur askan (Carlssons), en arkitekturguide till Sundsvalls stenstad. Mer än så – det är en studie av ”en borgerlig drömvärld”, en svunnen epok i Sveriges historia av intresse långt utöver de kretsar som fostrades i grosshandlarpalatsen i den centrala stenstaden och lördagsdansade till von Knorrings orkester på anrika hotell Knaust.

Försöken att kring förra halvseklet av politiska skäl imitera rivningsraseriet i Stockholm, när Klarakvarteren offrades till rivskoporna, misslyckades dessbättre i Sundsvall. Klasskampsambitioner saknades förvisso inte i denna tidigare så röda norrlandsstad, men verkligheten gjorde segare motstånd. Idag står hotell Knaust åter i sin forna patronsprakt och politiken styrs av en koalition med Moderaterna i spetsen och stöd av Miljöpartiet.

Att herrar Heimerson och Tjärnlund understundom medarbetar i denna tidskrift har givetvis inget samband med denna textreklam för deras böcker. Lika litet som vi rekommenderar annat till mellandagsläsning, till exempel våra publicistpristagare Fredrik Segerfeldt (2010) med pamfletten FN. Spruckna drömmar (Hydra) och Mikael Holmström (2011) med Den dolda alliansen (Atlantis).

Lägg därtill Timbros utgivning av Hans Zetterbergs texter i urval, Atlantis lika minnesvärda memoar av Per Ahlmark, för att inte tala om Johan Hakelius djupt underhållande Ladies, så är helgerna räddade långt in i 2012.

Vårt jubileumsår är till ända och tackar för sig.