Amanda Wollstad: Sverige är säkrare med en ny regering

Det är ofrånkomligt att en sammankomst av 2000 partiaktiva präglas av en viss väckelsestämning, i synnerhet under ett valår. Men det vilar en mörk skugga över Europa, och det präglar förstås även Moderaternas Sverigedagar i Örebro. Överallt syns de ukrainska färgerna och ungdomsförbundet säljer T-shirts med budskapet Ukrainas sak är vår. Den bandande hälsningen från EPPs president Donald Tusk präglas av kriget i Europa, och när storbildsskärmen sedan klipper till meddelanden från unga aktivister i Ukraina förändras stämningen i arenan påtagligt.

Det är viktigare än någonsin att värna demokratin, politiken och engagemangen, påminner partisekreterare Gunnar Strömmer. Men det är också viktigare än någonsin att göra rätt saker.

Det har gått en månad sedan rysk trupp åter gick in i Ukraina. En månad av fruktansvärda övergrepp, av regelrätta krigsbrott, av ofattbara tragedier. En månad av enormt mod och kampvilja från ukrainarna. En månad av oväntad enighet och kraftfulla reaktioner från EU och väst.

En månad sedan den politiska dagordningen vältes över ända. Kriget i Ukraina påminner oss om politikens och statens grunduppgift. Det finns inget viktigare än säkerhet, frihet, fred.

Vissa har hunnit ställa om snabbare än andra. När riksdagen igår beslöt om att skicka ytterligare 5000 pansarskott till Ukraina var beslutet enhälligt. Vänstern, som förra gången röstade emot, ändrade sig redan dagen efter. Socialdemokraterna, som först talade om att en sådan export var emot praxis, har lyckligtvis tänkt om.

Ändå är det något valhänt över regeringens hantering av krisen. När statsministern höll tal till nationen veckan efter invasionen var tonen pricksäker, tydligheten berömvärd. Svensk säkerhet tjänas bäst av att vi hjälper Ukraina att försvara sig, konstaterade statsministern och lät som en statsman.

En vecka senare skapar hon rubriker världen över när hon bakbinder både Sverige och Finland i Natofrågan. Ett missförstånd, menar Socialdemokraternas tillskyndare. Möjligt, men en statsminister får inte uttala sig hur klantigt som helst under en pågående global kris. Ord har betydelse, nu mer än någonsin.

Än mer absurd blir det när regeringen talar om att inför en extra skatt för att finansiera upprustningen av försvaret. Hur kan ett land med bland de högsta skatterna i världen behöva höja den ytterligare för att finansiera statens absoluta kärnuppgift? Hur kan man efter fjorton års förvarning och uppladdning – sedan invasionen av Georgien – fortfarande ha ett så eftersatt försvar att man i panik måste jaga in mer pengar när kriget i närområdet är ett faktum? Hur har man mage att öronmärka 0,8 miljarder till det fullständigt bortglömda civilförsvaret och kalla det satsning?

Det saknas inte områden att kritisera Regeringen för. Elkrisen, skenande bränslekostnader, den växande otryggheten och utanförskapet är alla områden där varningarna varit många, utvecklingen tydlig och Socialdemokraterna ändå fullständigt misslyckas med att hantera problemen.

Sverige kan bättre, skriver man i regeringens prioriteringar. Det är helt riktigt, men regeringen kan det inte.

I en kris blir det tydligt vad som är viktigt. Vi befinner oss mitt inne i flera stycken. Sverige behöver en regering som förstår att ett fungerande militärt och civilt försvar kommer före familjeveckor, och att statens grunduppgift är den första budgetposten som ska fyllas – inte den sista.

Det är valår, och gänget i Örebro har helt rätt – Sverige behöver en ny regering.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift