Amanda Wollstad: Behåll din pusselbit

Den äldre av de två bröder som i veckan åtalades för grovt spioneri för Rysslands räkning ska under sin anställning på MUST respektive Säpo läst hemliga rapporter han egentligen saknade tillgång till, och ska också haft tillgång till Säpos hela personalregister.

Nyligen avslöjades att tidningen Hemvärnet – som skickas ut till aktiv hemvärnspersonal – skrev ut befattning tillsammans med namn och adress på baksidan av tidningen. Uppgifter som aldrig bör ha lämnats ut från myndigheter, resonerar Lars Wilderäng, som var första att skriva om händelsen.

Det handlar om uppgifter på olika nivåer, med olika säkerhetsklassning och olika tillgänglighet. Läckorna är olika allvarliga. Men läckt har de gjort. Inget system är hundra procent säkert. Visst måste ”rutiner skärpas” och ”systemen ses över”. Men till slut måste man också väga bekvämligheten med ett samlat register mot riskerna det skapar.

Det är något Sverige generellt är uselt på. Samhället lever vidare i tron att ingen vill oss illa, att staten kan vara kantig men alltid har goda intentioner och att ingen skulle komma på tanken att använda information till något annat än vad den samlats in för.    

Sedan länge finns samlingssidor som inhämtar snart när all offentlig information om privata individer från myndigheternas register och sammanställer den, ibland till en ringa kostnad. Var du bor, vem du bor med, vilken bil du kör, om du förekommer i straffregistret, hur hög din taxerade inkomst är, ålder och ras på din hund.

Det förmögenhetsregister regeringen Löfven drömde om att återinföra motiverades med behov av tillförlitlig statistik och forskningsunderlag, men skulle naturligtvis också kraftigt förenkla en eventuell återinföring av förmögenhetsskatten. Det skulle också utgöra synnerligen matnyttigt material för främmande makt som önskar destabilisera den svenska ekonomin – eller vanliga kriminella som söker lämpliga offer för de alltmer brutala personrån vi sett mot förmögna privatpersoner i Stockholms innerstad och välmående villaförorter.

Bilregistret fungerar redan idag som en shoppinglista för organiserade ligor som stjäl attraktiva modeller och reservdelar för att föra ut ur landet. Kvällstidningarnas listor över de ’förmögnast i din kommun’ fyller liknande syfte. Och rån och bedrägerier riktade mot äldre hade sannolikt försvårats om ålder, adress, civilstatus, telefonnummer och fullständigt personnummer inte funnits tillgängligt bara ett knapptryck bort.  

Det är lätt nog att utnyttja i fredstid. Men vad händer den dag de som styr landet inte längre vill sina medborgare väl? Vad händer om fientliga nationer vill slå till mot de svenska samhället? När skurkstaterna inte längre nöjer sig med att samla in information, utan börjar använda den?

”Spionen lägger pussel – behåll din bit” varnade propagandaaffischerna under andra världskriget. Det gäller även stat och myndigheter.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift