Vem leker med elden i Thüringen? Eller: Dramat i ErfurtI onsdags kom den sensationella nyheten från Erfurt att Thomas Kemmerich från liberala FDP valts till ny delstatspresident i Thüringen. Kemmerich själv, som är inflyttad från Västtyskland och driver en kedja av frisörsalonger, var nog den som blev allra mest förvånad. Efter omröstningen flydde han från journalisterna, sannolikt oförberedd på att hantera den enorma mediestorm som följde. Inte heller efterspelet ger någon smickrande bild av det demokratiska tillståndet i Tyskland, skriver Anders Ydstedt.

Alla förväntade sig nämligen att Bodo Ramelow från Die Linke, partiet som är arvtagare till DDR-diktaturens maktparti SED, skulle fortsätta att styra delstaten i en koalition med SPD oecd Die Grünen. Så även Ramelow själv som tydligen valt en särskild rosa fluga dagen till ära.

Valet i oktober skapade ett osäkert läge utan ingen tydlig vinnare, och när det i veckan röstades om ny ministerpresident stod Kemmerich som vinnare efter den tredje omgången, efter det att inte bara CDU utan även AfD oväntat valt att rösta på Kemmerich istället för sina egna kandidater. Till saken hör att FDP är det minsta partiet i Thüringens lantdag och höll knappt på att klara femprocentspärren för att komma in.

Kritiken mot valet av Kemmerich kom omedelbart från Berlin och riktade sig mot att CDU medverkat till detta val och mot att Kemmerich accepterat att bli vald med stöd av AfDs röster. Angela Merkel uttalade sig på torsdagen från sitt besök i Sydafrika och krävde ”omtag”. Det är första gången AfD haft inflytande över ett sådant val, och det är extra känsligt i Thüringen där partiet leds av den extreme Björn Höcke. Efter ingripanden från partiledningarna i FDP och CDU ser det nu ut som att Kemmerich kommer att avgå och utlysa nyval.

I tyska media är kritiken massiv mot Merkel och CDUs partiordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer, som borde ha insett att detta kunde hända, och mot FDPs ordförande Christian Lindner som lät det hända. På något sätt borde alla dessa ha ingripit i förväg, oklart hur. Die Welt menar att valet av Kemmerich visar att Merkel nu tappat greppet om det politiska spelet. För Lindner del är kritiken så omfattande att det återstår att se om han kan kvarstå som ordförande.

Det är fullt förståeligt att man kan ha invändningar mot att regeringsunderlaget för FDP i Thüringen i praktiken är ohållbart och Tyskland skyr verkligen minoritetsstyre. Men att en demokratiskt vald församling väljer en liberal kandidat istället för en kommunist kan knappast kallas odemokratiskt.

Man kan fråga sig om Merkel med flera överhuvudtaget skulle reagerat på om Die Linke fått leda en minoritetsregering. Tyvärr måste man nog utgå från att de utgick från att så skulle bli fallet, därav de sena och starka reaktionerna. Nu kommer det sannolikt att bli nyval i Thüringen och vinnare i ett sådant kommer att bli Die Linke, SPD och Die Grünen, enligt en ny opinionsundersökning av Forsa. CDU riskerar att tappa hela tio procentenheter. FDP riskerar att åka ut helt.

FT rubricerade en artikel om omröstningen i Erfurt med att FDP leker med elden. Frågan är vem som leker med den mest.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift