Veckan som gick

Camilla Lindberg Foto: Peter Knutson

Så blev det sommarlov även för de folkvalda. Det förefaller välbehövligt för många och är säkert välförtjänt för alla dem som får det permanent eftersom de lämnar riksdagen. Bland dem ungefär en tredjedel av den moderata grupp som utsågs i föregående val.

Även i andra partier verkar det rörligt. I centern väntar alla med spänning på i vilket parti skådespelerskan Solveig Ternström ska gå med, liksom på vilken ny scen Fredrick Federley tänker sig uppträda. Inom socialdemokratin riskerar många fler att ofrivilligt behöva beställa fram flyttkartonger till veckorna efter valdagen.

Viss turbulens kunde i veckan också noteras inom kulturfraktionen av folkpartiet. Sedan dess leading lady Cecilia Wikström flyttade till EU-parlamentet har ingen självskriven efterträdare till kulturministerkandidat utkristalliserats, utom möjligen förre teaterchefen Jasenko Selimovic, om han kommer in på ett andra fp-mandat i Göteborg.

Selimovic ingick i alla fall i den partiarbetsgrupp som nyligen presenterade ett kulturprogram inför valet. Om denna nyhet skriver riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP) följande på sin blogg:

”… intressant med tanke på att jag är ordinarie ledamot i kulturutskottet och inte visste någonting om att fp:s kulturpolitik skulle presenteras, det berättade en moderat kollega. Rapporten är ungefär lika osexig som den låter men har en del guldkorn, t ex avsnittet om nytt pensionssystem, förbättra villkoren för sponsring och avsnittet om digitalisering. Men en hel del är ren smörja, dock politiskt korrekt smörja, eller vad sägs om det här stycket:

”Under arbetet med en litterär kanon bör man särskilt problematisera det faktum att svenskt kulturarv domineras av män.”

Det kommer mera, vad sägs om det här:

”Gamla samlingar har på grund av att samhället förr var mer ojämställt ännu en skev fördelning mellan könen. Särskilda inköpsmedel bör därför avsättas för att möjliggöra inköp av konst gjord av kvinnor. Både de permanenta och de tillfälliga utställningarna på museerna ska innehålla fler verk av kvinnor än de gör idag. Varje kommun ska ha jämställdhetsperspektiv i sin inköpspolicy. En förändring kräver både medvetenhet och konkreta åtgärder ute i kommunerna.”

Vi uppmanas också att ha genusglasögonen på då vi skriver läromedel om vårt kulturarv. Och slutligen vill man ha fler statyer av kvinnor. Jag börjar förstå varför jag inte fick ingå i gruppen…”.

Och kulturminister blir hon sannolikt inte heller.