Veckan som gick

Veckans snackis på redaktioner och partikanslier är om det hjälpte eller stjälpte Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att Aftonbladet beslutade sig för att publicera den famösa debattartikeln. Ni vet, den där Åkesson skyller allt elände på islam och muslimer.

”Skulle vi aaaldriig ha gjort” sa redaktörerna på de fina redaktionerna högdraget. ”Aldrig att vi skulle ge dem mediautrymme för att de ska kunna bre ut sig med sitt rasistiska dravel. Vi håller visserligen tryckfrihetens fana högt, men det får ju finnas gränser!”

”Jaja, snacka går ju”, sa de inte fullt så fina redaktörerna – några av dem var väl mest sura för att Aftonbladet hann före. ”Tycker ni att er taktik att försöka tiga ihjäl SD verkar ha lyckats? Tycker ni det verkar som om Jimmie Åkesson och hans enkelspåriga partikamrater verkar vara på väg att försvinna ur det svenska politiska landskapet? Nä, just det! Fattar ni inte att det är just ert sätt att stänga SD ute som de lever på? De får känna sig som martyrer och slipper samtidigt att ställas till svars för sina åsikter. Det är fina fisken det för ett parti som inte har några andra svar på några frågor än att begränsa invandringen. Ta debatten i stället!”

Fast frågan är om det är ett så bra råd. Med tanke på hur det går när etablerade politiker faktiskt försöker ”ta debatten” med SD kanske det, som Sanna Rayman konstaterade i SvD häromdagen, är bättre att de låter bli.

Då hade Jimmie Åkesson fått in några fullträffar på Maud Olofsson i TV. Och de minnesgoda minns väl hur otroligt pinsamt det blev när dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg skulle debattera med Dansk Folkepartiordföranden Pia Kjaersgaard i TV för några år sedan. Lejonborg grep sig an debatten, full av rättfärdighet och med inställningen att Kjaersgaard var en småkorkad och endimensionell rasisttant, som lite välformulerad folkpartistisk världsförbättrarretorik snabbt skulle få bukt med. Det gick inte riktigt enligt planen, om man säger så. Ett mindre artigt sätt att beskriva debatten är att Kjaersgaard gjorde köttstuvning av Leijonborg.

Fullt så illa gick det väl inte för Maud Olofsson men om inte Jimmie Åkesson och SD ska kunna fortsätta att plocka in gratispoäng får faktiskt de andra partierna spotta upp sig och vässa argumentationen lite.

Juryn är väl fortfarande ute i frågan om SD har vunnit eller förlorat på veckans uppståndelse. Men på det hela taget var det nog bra att Aftonbladet publicerade den där artikeln. Det är alltid lättare att slåss mot en fiende man ser än en man inte ser!

Se debatten mellan Jimmie Åkesson och Maud Olofsson i SVT:s Gomorron Sverige här (2:10 min in i klippet).