Veckan som gick

VISBY. ”Mer substans, mindre dagis” – så sammanfattade en kollega önskemålen efter förra årets kollovecka i Almedalen med omnejd. Eller Almegalen, som veckan/gräsplätten också kallas bland seniora medlemmar i Gratisätarnas förening.

En så seriös typ som kollegan passar nog inte riktigt in i publiken när almegalningarna samlas under politikens täckmantel för att på arbetsgivarens bekostnad leva en veckas stureplansliv med sol, bad och mingel.

Under pågående övning flödar i alla fall substanserna. Det framgår av nattlivet. Konsultdensiteten slår nya rekord – så tätt står stimmet i Donners bar att man undrar om det är riktigt bra för branschen att bedriva firmafest så öppet; några kunder kunde börja fråga sig vem som egentligen betalar notorna. Och till vad nytta, om man bara får träffa Leif Pagrotsky?

Det blir ju i alla fall som vanligt partiledarna som tar hem publiciteten. För vem orkar titta på morgon-tv där juniorerna släpps fram till några sekunders muntugg?

Årets vinnare kan koras redan innan veckan är slut: Lars Ohly. Så sällan som den mannen får visa sig i solen måste det vara en höjdare att få frottera sig med heldemokrater och halvkändisar. Dessutom efter en tågåkning med kamraterna i vänsterblocket som alla medier gick på.

Men visst var det bra att väljarna fick besked om att skattehöjningar väntar, i händelse av vänsterseger i valet om ett år. Sedan tidigare har det stått klart att Ohly & Co vill ta tillbaka den trettonde månadslönen från lärare och sjuksköterskor – den som de fått i skattesänkningar under alliansen – och nu ska villaägarna straffas för att de röstat borgerligt.

Ohly ser nog fram mot Almedalen om ett år – och en ny chans att vinna sosseröster på skattehöjningar och banksocialiseringar. Medan Mona bara ler och ler.