Veckan som gick

Ryssen kommer! I juni anfaller den ryska arméns fallskärmsjägare. Inte i Georgien, förhoppningsvis, men i Stockholm. Är Sten Tolgfors larmad?

Nej, det här är inget påhitt av rysskräck, bara fakta. Närmare bestämt är det ett elitkompani i form av en 25 man och kvinnor stark sång- och dansensemble som under en överstelöjtnants befäl intar den ryska ambassaden för en konsert den 12 juni.

De i programbladet käckt uniformerade soldaterna kommer att underhålla inbjudna gäster med militära kampnummer som bland annat ”Tolv rövare”, ”En glad fallskärmsjägare” och ”Bevingat infanteri”, det senare en marsch från ryska flygvapnet.

Tro mig, det står så.

I inbjudan förklaras att gruppen ända sedan den ärofulla invasionen av Berlin 1945 har hyllat patriotiska och militära traditioner. Nu vill man även vinna sina svenska vänners hjärtan. Men kommer Lars Ohly, eller är dagens Putinland alltför råbarkat även för en tidigare kommunist?

Det är inte utan att man undrar hur det har gått för denna spetstrupp i till exempel Afghanistan, det ockuperade Baltikum eller Tjetjenien.

Hoppas det går bättre denna afton på ryska ambassaden än den gången man firade den så kallade ärorika oktoberrevolutionen samtidigt som en sovjetisk u-båt, U 137, hade gått på grund i Blekinge skärgård. Då räckte inte vodkan till att rädda stämningen.

Någon brist på förtäring lär det i alla fall inte bli denna unika kväll. Det svarar nog sponsorn för: Gazprom, en av världens ledande koldioxidproducenter som räknar dagarna till ett positivt besked om Nordstreams gasledning i Östersjön. Då lär champagnen flöda i såväl Kreml som på Gotland!

Men kanske skulle man ha kostat på sig att anlita någon PR-firma som kunde ha satt rätt spinn på signalerna i evenemanget. Inte för att jag har något emot fallskärmsjägare, men som kulturarbetare har de onekligen vissa begränsningar.