Veckan som gick

Fula ord är högsta mode igen. Det måste vara något i luften, som på 30-talet.

Andreas Henriksson, debattredaktör i Dagens Samhälle, angriper Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström (s) för att vara en ”påtänd haschpundare”. På Twitter.

Till sitt försvar säger Henriksson att ”hela Twitter är pajkastning. Man ska hålla sig så långt borta från Twitter som möjligt om man vill ha något seriöst sagt”.

Så sant. Man kan använda public service istället.

När folket gick till val senast använde Marita Ulvskog sin yttrandefrihet till att i SVT:s valdebatt förmedla partiets huvudbudskap: Gunnar Hökmark är en ”jävla skithög” (AB 22/5). Varav hjärtat är fullt…

Idrotten förbrödrar inte heller som förr. Putins utsände till ishockey-VM i diktaturen Belarus, lagledaren Oleg Znarok, passade i mötet med Sverige på att i direktsändning hota en svensk kollega med en gest från maffiamöten som visar att dekapitering väntar. Znarok vet vad han heter, och vet var han bor – som huliganhoparna brukar skrika från ståplats.

I Lund har extremvänstern hållit ”brytfest”. Där slog man sönder ett kommunalt kulturhus för ungdomar, Stenkrossen, i en ”demonstration” ordnad av organisationen Reclaim the streets. ”Att slåss med poliser och förstöra byggnader är jag helt för”, säger en av ”brytarna”, Simon Lerkot Berglind (SDS 21/5).

Sveriges populäraste artist, en herr Sebbe Stax, använder scenen för att hota politiska motståndare, bland annat i en musikvideo för Revolutionära fronten. Tillfrågad om detta av Janne Josefsson i ett inslag i Uppdrag Granskning svarar Stax att han ställer upp för antidemokratiska metoder för att ”hela jävla Sverige är antidemokratiskt” (SVT 6/5).

Ja, det är samme man som hyllades av kändisvänstern på årets Grammisgala, med stående ovationer. Kanske har han inspirerats av rapparkollegan Ken Ring som fick sitt kommersiella genombrott på Vattenfestivalen 1999 genom att uppmana publiken att spränga regeringen, storma slottet och våldta prinsessan Madeleine.

Josefsson tackades för sin public service-insats av Sveriges Radio-kollegan Ametist Azordegan som bad honom ”komma ut som nazist” istället för journalist. Melodifestivalen nästa? Sommarpratare kan ju vem som helst bli, nu för tiden.

Även hennes angrepp skedde på Twitter. Vår tids främsta asociala medium lockar fram det som förr refuserades på papperstidningarnas insändarsidor; envar sin egen Göbbels.

Nej, nu får ni ta och tagga ner. Ni är inte så hiphoppa som ni tror.