Print Friendly, PDF & Email

Veckan som gick

Av matreportern | 1 mars 2013

Det är inte lätt att hänga med i svängarna. Först visar sig köttbullar, lasagne och kålpuddingar innehålla hästkött. Ve och fasa! Samtidigt säljer hästfärs och hästbiffar som smör. Och varför inte?

Även om helstekt My little pony-filé kanske inte är bästa sättet att övertyga sina barn om att häst är mums så finns det de som inte har något emot att äta upp sina pållar.

Engelsmännen äter inte sin bäste vän, hästen, men i hästnationen Island är det inget konstigt alls. I själva verket utgjorde det kristna förbudet mot hästätande ett hinder när islänningarna skulle kristnas. Till slut fick landet ett undantag från regeln. Än idag serveras häst på Island. Den som till exempel besöker den klassiska restaurangen 3 frakkar i Reykjavik kan frossa i gulliga djur. Eller vad sägs om gravad val, rökt lunnefågelbröst och renpaté? Till huvudrätt: islandshäst med bearnaisesås.

Också den senaste nyheten i hästköttshärvan kommer från Island. Där det visar sig att tillverkaren Gæðakokkars köttpaj inte innehåller något kött alls, varken häst eller annat. Köttpajen visade sig vara helt vegetarisk.

Föga anade väl de som förra året påstod att häst är en frukt att de skulle få rätt så snart.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

Läs mer här

Samtida röster om konservatism