Veckan som gick

Det tyska valåret inleds på söndag med en riktig rysare. Det är dött lopp och får FDP inte fem procent av rösterna i Niedersachsen faller den svartgula regeringen. Nuvarande ministerpresident David McAllister, CDU, är populär. Men ändå kan det bli den tämligen okände SPD-utmanaren, borgmästaren i Hannover Stephan Weil, som tar hem segern.

Samma sak kan upprepas i höst. På riksnivå står Merkel starkare än någonsin men också ensammare. Koalitionspartnern FDP gjorde ett rekordval 2009 med över 14 procent av rösterna som det dåvarande enda politiska alternativet till den stora koalitionen av CDU och SPD. Sedan dess har FDP ramlat ihop totalt och kanske försvinner partiet även från förbundsdagen.

Kanske planerar Merkel för en ny stor koalition? Det finns de som hävdar att SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück i första hand kandiderar till finansminister i en ny stor koalition. Mest genomslag i media har Steinbrück fått för sin kritik mot låga politikerlöner (!) och Die Welt avslöjade nyligen att han på 1990-talet satsade allt på att bli sparbanksdirektör.

Senaste opinionsundersökning GMS/Sat.1 Nord (17 januari):
SPD 33 %
Gröna 13 %
CDU 41 %
FDP 5 %

Följ valet i Niedersachsen här:
NDR
Hannoversche Allgemeine