Veckan som gick

Spänningen ökar i forskarvärlden; vem har rätt om global warming? Stora pengar och mycket prestige står på spel, när allt fler kritiska röster mot hittills vinnande forskningsmodeller hörs i debatten. Ja, inte i Sverige, men utomlands.

Senast är det en artikel i ansedda tidskriften Nature (24/8) som ökat nervositeten i miljöetablissemanget som aldrig kommer att backa från Al Gores undergångsscenarier och IPCC:s ifrågasatta sifferserier. I Nature redovisas inledningen av en serie experiment som kan kullkasta gällande dogmer, på basis av den stora Cloud-studien vid Cern-institutet i Schweiz. De tycks visa att första steget stämmer i solforskarnas teori om jordens klimat.

Att de inte stämmer överens med IPCC:s politikstyrande teorier beror på att Cern utför sina experiment i en atmosfärkammare, inte med beräkningar i datamodeller. Enligt Cern är det nu klarlagt att klimatmodellerna ”will need to be substantially revised”. Tesen att förändringar i klimatet skulle kunna bero på solens magnetiska aktivitet har av företrädare för IPCC avfärdats som ”vetenskapligt extremt naiv och oansvarig”. Det tycker sannolikt inte de 62 partikelfysiker från 17 länder som deltar i Cern-projektet.

Nå, den som lever får se, småningom när Cloud-projektet genomförts. Till dess vore det intressant om svenska medier kunde ge detta projekt lika mycket utrymme som Al Gore fått genom åren. Isbjörnarna kanske struntar i hur deras miljö blir varmare, om den blir det, men för beslutsfattare som via nya skatter ska ödelägga västvärldens industrier kan det vara av intresse att veta om det hjälper. Eller om det är solen som ska beskattas.

I väntan på att Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Ekot ska rapportera om saken får man trösta sig med till exempel danska Berlingske (25/8) som med anledning av Cern-rapporten skriver om den så kallade Svensmark-effekten.

Svensmark är dansk professor, inte amerikansk politikkändis, och blir följaktligen inte rik på apokalypser.

Väl så intressant som den vetenskapliga duellen blir att följa vilka journalister och ”experter” som nu ska utmåla Cern-forskarna som köpta av oljeindustrin, alternativt delaktiga i en konspiration riktad mot världens fattiga, grönvänster och miljöjournalister, iscensatt av CIA, påven och Kinas regering.