Veckan som gick

Säga vad man vill om USA:s statsskuld, men sina Navy Seals har amerikanerna fortfarande råd med. Det ska vi nog på det hela taget vara glada för, åtminstone när det går så pass bra som vid insatsen i Abbottobad.

Det finns de som klagar på aktionen. Folkrättare menar att även massmördare har rättigheter och är upprörda över att Yrkesinspektionen inte har ingripit. Det är sällan man hör dem lägga ner samma energi på att försvara offren, allra minst när svenskar vid terrordåd blir sprängda i luften i skyskrapor, flygplan, restauranger, strandbarer, får halsen avskuren, ”bara” skjuts eller hotas med bomber.

För dessa bokstavstrogna jurister finns uppenbarligen ingen nedre gräns; även män utan uniform som i det asymmetriska kriget gömmer sig bakom kvinnor och barn ska trots sina extrema massmord i Guds namn – den yttersta av hädelser – kunna påräkna absolut humanitet, utan krav på reciprocitet.

Jag kan inte säga att jag gråter mig till sömns när så inte sker, i fall som dessa.

Intressant har varit reaktionen på Aftonbladets kultursida. Hur skulle det ledande anti-amerikanska grottfästet i svensk press nu reagera på massmördarens fall? Vem skulle få utfärda fatwan mot alla ogudaktiga som jublat över utgången av ett tioårigt sökande?

Jodå, Mattias Gardell förstås. Han väljer (3/5) att rycka på axlarna, lite avmätt, och förklara att det skedda egentligen inte är så viktigt. Men nu blir den avlidne en som dog ”den manlige krigarens ideala hjältedöd och kan som martyr få en större betydelse än som levande.”

Förhoppning eller neutral prognos – det är oklart. Men att en martyrbrigad är under bildande vet Gardell berätta.

Några sådana behöver inte USA:s president, han har Seals. Visserligen har han legat illa till i opinionen under några svaga år, men nu stiger stödet igen. Enligt en aktuell opinionsmätning i New York Times häromdagen anser 57 procent av amerikanerna att han gör ett bra jobb, upp från 46 förra månaden. Ett bra krig kan göra susen.

De tillfrågade tycks emellertid ha en realistisk uppfattning om vad framgången i Abbottobad innebär för framtiden; 60 procent tror att terrorhotet mot USA kommer att öka.

Kanske det. One down, ten to go, som de säger däröver. Nu är det andremannens tur till rakning, Ayman al-Zawahiri. Någon som har adressen?