Välkommen till en händelserik höst

Sommaren blev måhända mindre avkopplande än många hoppades, och hösten lär inte bli mindre händelserik. Svensk Tidskrift önskar välkommen tillbaka till vardagen – och en gedigen att göra-lista.

Istället för nyhetstorka präglades den största säkerhetsskandal som skakat landet sedan Wennerström och Bergling, med efterföljande regeringskris. Affären är ännu långt ifrån avslutad, och kommer påverka Sverige långt därefter.

Utanför landets gränser skruvades tonen mellan Nordkorea och USA upp till en nivå strax under öppna hostiliteter, och tog egentligen bara paus när Donald Trump fick inrikespolitiska problem efter den högerextrema manifestationen och påföljande terrordådet i Charlottesville, Virginia.

Halvvägs genom augusti har Europa redan skakats av två terrordåd, attentatet mot 12 franska soldater Levallois-Perret förra veckan och gårdagens attack på Barcelonas legendariska la Rambla.

Ett axplock av vad vi har att förhålla oss till när vi nu med stormsteg närmar oss valår, med en skadeskjuten Allians och en socialdemokrati med gåslik förmåga att skaka av sig allt den ställer till med. Visst lever vi i intressanta tider.

För en tidskrift går det ju alltid att se det positiva i att vi i vart fall inte saknar ämnen att skriva om, och således är det ändå med viss tillförsikt Svensk Tidskrift nu tar sig an hösten.

Förutom vår ständiga ambition att analysera och vägleda genom dagsaktuella politiska skeenden kommer vi naturligtvis erbjuda tidlös läsning om politik, ekonomi och kultur, och guida er till den bästa litteraturen att sjunka ner i fåtöljen framför brasan med. Dessutom kommer flera artikelserier med djupdykningar i frågor som den svenska högern brottas – eller i vart fall borde brottas – med.

Så välkommen tillbaka till vardagen – vi har mycket att stå i.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift