Ur arkivet: Viktigt med fortsatta sanktioner mot Ryssland”Trots fortsatta sanktioner från EU så är Ukraina utsatt. Ryska trupper, vapen och militär hårdvara korsar fortfarande gränsen. Även om kriget inte åter intensifierats så är konflikten i högsta grad aktiv. I skrivande stund har flera brott mot vapenvilan skett alldeles nyligen, därtill med tunga vapen.

Att Krim fortfarande är i ryska händer är en komplicerande faktor. Tyvärr verkar utsikterna att Ryssland ska lämna tillbaka halvön minska med tiden. Nyligen sprängdes kraftledningar från fastlandet, något som förmodligen kommer att accelerera de ryska arbetena med att integrera området och bygga broar och kraftledningar från Ryssland.

Om konflikten ska kunna lösas så måste sanktionerna hållas i. Fortsatta sanktioner räcker dock inte. Trots liggande sanktioner och oljepriser som pendlar runt 40 dollar fatet så ger Putin inte med sig. Att USA har börjat med träningsinsatser av den ukrainska armén är bra men jag tror fortfarande att vapenleveranser måste till för att Ukraina ska kunna freda sig. John McCain är en av de hedervärda republikaner som fortsätter att arbeta för att det ska ske. Tyvärr är Obamas hantering av kriget fortfarande en besvikelse. Det tal som vicepresident Biden höll i Radan var visserligen tydligt nog, men frånvaron av fler åtgärder och mer stöd i kriget mot Ryssland är beklagligt.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Viktigt med fortsatta sanktioner mot Ryssland” av Alfred Askeljung från 2015. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.