Ur arkivet: Vem kan vinna presidentvalet åt USA:s Republikaner?

”Det är också på grund av Trumps kandidatur som det kommande presidentvalet får så stor uppmärksamhet. Han är en superkändis bland annat från dokusåpan The Apprentice. Nästan alla amerikaner känner till hans namn och vet vem han är, vilket inte kan sägas om de övriga kandidaterna.

Det är inte kunskap och framtidsvisioner som i dagsläget skapar en politisk plattform det är kändisskap. Tidigare i historien var det kända och vinnande generaler som vann presidentval exemplifierat av Ulysses Grant från inbördeskriget och Ike Eisenhower från andra världskriget. Nu är det kändisar från dokusåpavärlden som lockar. Det säger en hel del om dagens populistiska politik.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Vem kan vinna presidentvalet åt USA:s Republikaner?” av Örjan Hultåker från 2015. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.