Vem kan vinna presidentvalet åt USA:s Republikaner?

Kan superkändisen Donald Trump vinna presidentnomineringen och senare ett presidentval? Är Jeb Bush uträknad? Örjan Hultåker skriver om läget i den republikanska kampanjen.

Det är fortfarande drygt ett år till nästa presidentval i USA men redan finns det ett rekordstort intresse för primärvalen inte bara bland politiska aktivister utan även bland amerikaner i allmänhet. Media världen runt fascineras av kampen mellan ett stort antal hoppfulla kandidater.

Det mest tydliga exemplet är att den första debatten mellan Republikanernas kandidater samlade 24 miljoner tittare till en debatt som hade ett närmast omöjligt format med de 10 toppkandidater som hade starkast stöd enligt fem sammanvägda opinionsundersökningar.

Toppkandidater är en beskrivning som starkt bör ifrågasättas när de flesta av kandidaterna endast hade stöd av enstaka procentenheter av valmanskåren. De flesta av TV-tittarna hade säkert inte hört talas om många av toppkandidaterna som var utsållade bland totalt 17 republikanska kandidater.

De så kallade politiska analytikerna varierar starkt när det gäller vem som i deras ögon vann debatten, men det var fastighetsmogulen och affärsmannen Donald Trump som blev debattens fokus och de flesta analyser har relaterat övriga kandidaters prestationer till honom.

Det är också på grund av Trumps kandidatur som det kommande presidentvalet får så stor uppmärksamhet. Han är en superkändis bland annat från dokusåpan The Apprentice. Nästan alla amerikaner känner till hans namn och vet vem han är, vilket inte kan sägas om de övriga kandidaterna.

Det är inte kunskap och framtidsvisioner som i dagsläget skapar en politisk plattform det är kändisskap. Tidigare i historien var det kända och vinnande generaler som vann presidentval exemplifierat av Ulysses Grant från inbördeskriget och Ike Eisenhower från andra världskriget. Nu är det kändisar från dokusåpavärlden som lockar. Det säger en hel del om dagens populistiska politik.

Är Trump en möjlig vinnare?

Kan Trump vinna presidentnomineringen och senare ett presidentval? Han drar stora skaror inte bara av nyfikna utan även av hängivna supporters till sina framträdanden och leder i de nationella opinionsmätningarna. I en aktuell mätning från Quinnipiac University skulle 28 procent av troliga republikanska väljare rösta på Donald Trump i ett republikanskt primärval. Han samlar mer än dubbelt så många väljare som tvåan som får 12 procent.

Det kan verka betryggande, men det är relativt litet för en person som leder. Till bilden hör också att Donald Trump leder Quinnipiacs liga över vilka kandidater som de troliga väljarna absolut inte kan tänka sig att rösta på. Det är 26 procent som absolut inte kan tänka sig att rösta på Donald Trump, nästan lika många som hans sympatisörer. Med den polariseringen blir det svårt att vinna presidentvalet 2015.

Det finns två slags republikanska kandidater Donald Trump och de övriga. De övriga kommer successivt att hoppa av tävlingen i brist på kampanjkassa och/eller brist på opinionsstöd. Trump måste vinna dessa avhoppares sympatisörer vilket kan bli svårt.

Trump är rik och kan själv stå för sina kampanjkostnader. Hans kommande problem är att han kampanjar mot hela det republikanska etablissemanget vilket gör att etablissemangsmedlemmarna i dagsläget är ovilliga att uttala sitt stöd för honom: Han skulle som presidentkandidat få svårt att mobilisera partiet på ett sätt som krävs för en effektiv och framgångsrik kampanj. Men det är klart, alla älskar en säker vinnare, även om det är långt dit.

Är Jeb Bush uträknad?

Mest intressant så här långt i den republikanska primärvalskampanjen är inte Donald Trumps framgång. Viktigast är Jeb Bushs stora tillbakagång. Så sent som i början av juli ledde han kampen om den republikanska nomineringen med nästan 18 procent. Nu har stödet för honom nästan halverats till under 10 procent och han ligger bara på tredje plats. Han börjar framstå som en hopplös ”looser”.

Jeb Bush leder klart den finansiella tävlan om kampanjpengar men det har ännu inte hjälpt honom. Han ligger i en nedåtgående trend i opinionsmätningarna och ligger på tredje plats knappt före ett koppel av andra kandidater. Han måste snart börja använda sina kampanjpengar.

Donald Trump kör en smutskampanj mot alla övriga kandidater och den sprids gratis av media på nyhetsplats. Jeb Bush måste svara och använda pengar för att genom annonser fokusera på Trumps karaktär och historia, men det är tveksamt om det hjälper.

Trumps anhängare använder andra bedömningsgrunder än övriga republikaner. Trump skadas nog inte, men en smutskampanj mot honom kan kanske men osäkert lyfta Jeb Bush i opinionsmätningarna.

De republikanska kandidaternas tävlan så här långt kan sammanfattas som etablissemangets förlust och Jeb Bush representerar mer än någon annan detta etablissemang. Han är inte bara en av många i etablissemanget utan tillhör även dynastin Bush.

USA har tidigare haft flera presidenter ur samma familj, till exempel John Adams och hans son John Quincy Adams. Men det har aldrig tidigare hänt att en president fått två söner att efterträda honom som president. Många tycker att det räcker med två presidenter Bush.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare hos SKOP.