Ur arkivet: Skattesystemets kollaps”Det höga skattetrycket, särskilt de kraftiga skattehöjningar som har drabbat hushållen sedan hösten 1982, är på väg att leda till något som måste betecknas som skattesystemets kollaps. Flera tillväxtfaktorer i ekonomin har skadats svårt. De fortfarande alltför höga marginalskatterna (ofta kombinerade med avtrappade bidrag) motverkar arbete, företagande och sparande i ett läge när de behövs stimuleras. Även indirekta skatteformer, som exempelvis de höga arbetsgivaravgifterna, gör stor skada.”

”Den ”rivstart” en borgerlig valseger i höst måste innebära kräver att omfattande skattesänkningar genomförs. Det är mot den bakgrunden oroande att såväl centern som folkpartiet angripit de moderata skattesänkningsförslagen. Företrädare för bägge partierna har emellertid förespråkat sänkta skatter. Att de egna förslagen inte är särskilt omfattande beror nog snarast på en oförmåga att redovisa de besparingar som krävs för större skattesänkningar.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är Bo Lundgrens ”Skattesystemets kollaps”, som får redaktionen att längta tillbaka till en tid då valrörelsen handlade om de viktiga frågorna. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.