Ur arkivet: SÄPO anno 1989



”Av de 210 sovjetiska medborgare som tillhör den officiella sovjetiska representationen är inte mindre än en tredjedel spioner. Cirka 50 tillhör KGB och ungefär 20 stycken den militära underrättelsetjänsten GRU. För att följa en fullfjädrad underrättelseofficers verksamhet brukar internationella bedömare hävda att det krävs ett team på cirka 15 man från kontraspionaget. Skulle SÄPO täcka in det sovjetiska spionaget i Sverige skulle den s k ”ryssroteln” bestå av över 1000 man.”

”Det finns i dag ett smärre antal personer i landet som aktivt sprider desinformation om den svenska säkerhetstjänsten och skadar SÄPOs rykte och därmed möjligheter att bedriva ett effektivt kontraspionage. Det är förvånansvärt få gånger som ansvariga chefer på SÄPO och ansvariga politiker ställer sig upp och bemöter de felaktigheter som sprids. Skall allmänhetens förtroende återställas för säkerhetspolisen och SÄPOs tjänstemän få arbetsro, måste de i ansvarig ställning som sitter inne med korrekta uppgifter, aktivt bemöta den desinformation och de rykten som i dag tillåts få alldeles för stor spridning. Gör de inte det kommer en del människor att fortsätta tro att SÄPO är en skum organisation som man inte skall ha någon kontakt med. Det har inte Sverige råd med!”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är Joakim von Brauns text om ”SÄPO anno 1989”, som beskriver läget för säkerhetspolisen strax innan Sovjets fall.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.