Ur arkivet: Om skatter igen”Svenska regeringens självtagna rätt att folket beskatta utnyttjas till fullo. skattepropositionen förbereds i hemlighet. Folket, som skall betala, får ingenting veta förrän det stora avslöjandet kommer. Det förväntas då vara förnöjt. Om någon kritiserar regeringen får han från auktoritativt håll höra att han är odemokratisk!

Men nog är vissa saker förvånande. Straffskatten på arbete, även kallad marginalskatten, hör till det svåraste att förstå. Varför blir regeringen så upprörd om folk använder en del av sin fritid till arbete? Ett ganska stort antal människor tycker faktiskt om att arbeta, och också att få betalt. Men hr Sträng vill inte ha det så, och det är han som bestämmer.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Om skatter igen” av Thede Palm från 1970. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.