Ur arkivet: Nyateismen fejkar om Påsken”Att lögnen om Ishtar och Påsken blir trovärdig beror bland annat på att den segrande kristendomen ibland anknöt till tidigare fester, det gäller ju till exempel julen. Vi vet inte när på året Jesus föddes, och en del tyder på att det inte var vid jultiden. Det vet de flesta kristna, men det handlar inte om någon exakt dag som man minns födelsen. Klart är att vi firar jul med en del mattraditioner som snarare hör säsongen till än något annat.

Med Påsken är det lite annorlunda. Vi är inte säkra på året Jesus Kristus avrättades, att det däremot skedde i samband med den judiska Påsken vet vi. Och att den är till åminnelse av uttåget ur Egypten.

Inte ett spår av Ishtar där heller.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Nyateismen fejkar om Påsken” av Peter J Olsson från 2018. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.