Print Friendly, PDF & Email

Ur arkivet: Nyateismen fejkar om Påsken

Av Peter J Olsson | 26 mars 2021“Det intressanta är då att inte ett ord är sant. Jo, det har förstås funnits en mesopotamisk gudinna med namnet Ishtar, som delvis hade med kärlek att göra, men också med krig och med himmelen. Kanske har också hennes egenskaper spillt över på andra senare gudinnor som Astarte.

Däremot uttalas Ishtar inte som Easter, och varför detta namn skulle hoppa över tusentals kilometer och år för att dyka upp i engelskan är oklart. Och ägg och kaniner har ingen särskild koppling till Ishtar, möjligen lejon. Den kristna påsken fanns långt före Konstantin – även om kyrkomötet i Nicea år 325 ägde rum på hans tid och preciserade hur påskens tidpunkt skulle beräknas – någon fest ägnad Ishtar hade inte funnits på tusen år.

Påståendena är helt enkelt lögn och så långt ifrån vetenskap och kritiskt tänkande man kan tänka sig. Det vill säga precis motsatsen till självbilden hos de som sprider memen i upphetsning att driva med kristendomen.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Nyateismen fejkar om Påsken” av Peter J Olsson från 2018. Hela texten kan läsas här .

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Redaktionen

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

fplus

Läs mer här

Samtida röster om konservatism