Ur arkivet: När har man rätt att bryta mot lagen?

”Konjunkturen för de moraliskt övertygade aktivisterna synes vara på uppåtgående, som vi såg i samband med Göteborgskravallerna. Kraften bakom övertygelsen att moralen ibland övertrumfar juridiken illustreras än tydligare genom medias förstående inställning till händelserna. Varje incident som i Göteborg är en pregnant illustration av frågan: När har någon rätt att bortse från rätten om han är moraliskt övertygad att den är fel?

Det är inte en slump att jag ställt frågan när man har rätt att bryta lagen, snarare än om man har rätt att bryta lagen. Att man har rätt att bryta lagen är i vissa fall uppenbart. I bland kan det till och med vara lagligt.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”När har man rätt att bryta mot lagen” av Mårten Schultz från 2001. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.