Ur arkivet: När Charles Dickens uppfann julen

“Något annat som ligger i julens absoluta kärna, oavsett om man bekänner sig till Team Tomten eller Team Jesus, är dess helighet. I en samtid som präglas av oförmåga att hålla isär fest och vardag, och som därför förlorar känslan för fest mer än tristessen hos vardagen, är julen fortfarande ganska unik. Julaftons status som en helt speciell dag är slitstark. Det är en dag som inte kan firas var som helst, med vem som helst eller på vilket sätt som helst.

I så måtto ger julen den behagliga antydningen att det fortfarande finns skillnader och ordning, skillnader mellan bra och dåligt, helg och söcken. På julafton öppnar man med ovana händer konjaksflaskan, fast det mest blir starköl annars. På julafton försöker man få till slipsknuten, fast man inte kan så bra. På julen får man ta från det undre lagret. Det här retar ibland folk. Det retade puritanerna och det retade Ebenezer Scrooge. De tyckte att julen var flärdfullt och vattenkammat trams. Presenter kan man väl få närsomhelst, om det nu är så viktigt. Men det är kontrasterna som ger färg och form åt livet.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”När Charles Dickens uppfann julen” av Daniel Bergström från 2016. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.