Ur arkivet: Namn att minnas – Jan Myrdal”I det politiska töckenlandskap, som utbreder sig mellan socialdemokratin och kommunismen här i landet, opererar åtskilliga skumraskfigurer under täcknamnet ”den nya vänstern”. Jan Myrdal hör till den nya vänsterns dragplåster – inte något vitt plåster utan ett skärt. Han uppträder på det kommunistiska partiets estraddebatter och är huvudtalare vid antiamerikanska indignationsmöten till förmån för Vietcong.

Men med den sämsta vilja i världen kan man inte kalla Jan Myrdal för en skumraskfigur. Han är utan minsta tvekan en ärlig själ. Han är raka motsatsen till den myglare han så träffande och underhållande skildrat i en TV-film. Man kan kalla honom naiv, men aldrig falsk. Han talar, skriver och handlar helt visst i bästa välmening.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Namn att minnas – Jan Myrdal” från 1966. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.