Ur arkivet: Mitt i historien

”Visst är det svårt att hålla masken ibland. Mötena och presskonferenserna avlöser varandra, schemat måste hållas, även om det numera torde stå klart för de flesta att Sverige kommer följa Finland, hela vägen in i Nato.

Det var dryga två månader sedan statsministern var ute och pratade om att en svensk Nato-ansökan skulle destabilisera säkerhetsläget i Europa. Tre sedan utrikesministern stod i riksdagens talarstol och deklarerade att Regeringen inte avsåg att ansöka om Nato-medlemskap. Att Sveriges militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa.

Det var ett halvår sedan försvarsministern garanterade att aldrig som försvarsminister medverka till en Nato-ansökan. Någon månad sedan förre utrikesministern Margot Wallstöm anklagade Moderaterna för att ”pinka på vår historia” när M drev Socialdemokraterna framför sig i Nato-frågan.

Visst har en hel del hänt sedan dess. Visst har kriget i Ukraina påverkat debatten. Men världen är faktiskt densamma. Hotet från Ryssland är inte nytt. Det försämrade säkerhetsläget är inte nytt. Sveriges geografiska och militära förutsättningar är inte nya. Villkoren för bilaterala försvarssamarbeten och Natos begränsade ansvar för partnerländer är inget nytt.

Socialdemokraternas hyckleri är inte nytt. Inte heller deras tendens att svartmåla motståndaren för samma åsikt som man själv sedan sömlöst antar, och låtsas alltid ha haft.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Mitt i historien” av Amanda Wollstad från 2022. Hela texten kan läsas här, och väljer man att läsa den i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.