Ur arkivet: Döden kan gott få mer än en dag

”I grunden kan kanske högtiderna förklaras med samma känslor, och samma behov. I de mörka höstnätterna känns den andra sidan nära, och behov uppstår att kommunicera med själarna som gått före.

I vårt upplysta samhälle blir döden alltmer avlägsen, alltmer klinisk. Men vårt urmänskliga behov att förhålla oss till den har inte minskat.

Att tända ljus på en grav eller i en minneslund är en vacker tradition, väl värld att bevara. Men bortom godiset och kommersialismen är Halloween också ett sätt att förhålla oss till det vi inte förstår, det som ibland skrämmer. Ett sätt inte minst för barn att närma sig det obehagliga, rädslan. Och ja, döden. Det finns teorier om att helgerna stammar ur samma förkristna keltiska traditioner.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Döden kan gott få mer än en dag” av Amanda Wollstad från 2022 Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.