Ur arkivet: Diaries of dissidents”“We fear no more”, så beskriver Vytautas Landsbergis, Litauens första statschef efter självständigheten, den känsla som uppfyllde litauerna när de äntligen kunde fira sin frihet. Han har skrivit förordet till boken Diaries of Dissidents, Daily Routines in a Belarusian Prison, som består av dagboksanteckningar skrivna av vitryska oppositionella som frihetsberövats för att de demonstrerat mot president Lukasjenkos regim, ibland bara genom att ha regimkritiska vykort på sig.

Ingen vet hur länge det dröjer innan vitryssarna kan uppleva samma frihet som litauerna, men Diaries of Dissidents är inte en bok främst om rädsla, utan framför allt om optimism, hopp och om att upprätthålla mänsklig värdighet i ett system där mänskliga rättigheter kränks dagligen. Som att åtminstone få en dusch eller en ren tallrik, även om man sitter inlåst i en liten cell bara för att man vågat drömma om ett fritt land.”

Inför presidentvalet i Vitryssland 2010 publicerad Svensk Tidskrift ett kapitel ur boken Diaries of dissidents. Med anledning av söndagens presidentval och de pågående massdemostrationerna mot den brutale diktatorn Aleksandr Lukasjenko lyfter vi denna vecka texten igen.Kapitlet finns att läsa här.