Ur arkivet: Det går utför med lussetraditionerna”En stund senare passerar eder utsända korrespondent ytterligare ett luciatåg. Här förefalls ljuskronan bäras av en ung man. Hädelse! Om han inte är student, förstås, då kan det väl som gamla tider ursäktas för att tigga ihop till skolavgifterna. Eller i de militära, där har ju gossarna fått sköta traditionen själva länge nog för att det ska vara förståeligt. Eller kanske etnolog, en av Sveriges första dokumenterade lucior ska ju ha varit en man. Men det var ju tvåhundra år sedan, inte är det vidare traditionellt.

Nej, ett luciatåg ska se ut som det alltid gjort. Det vill säga som det gjorde kring 1940. Innan dess vet man ju inte riktigt vad de höll på med. Och efteråt har allt gått utför.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Det går utför med lussetraditionerna” från 2019. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.