Ur arkivet: Det enda som spelar roll nu är Ukraina

”Vi kan inte gärna säga att vi är förvånade, tecknen på Rysslands förfall till en revanschistisk diktatur har kunnat skönjas länge. Och vad man planerat att göra med Ukraina har man talat öppet om i månader. Ändå hoppades vi, naturligtvis. Att de skulle backa. Att det inte skulle bli så allvarligt. Det är mänskligt.

Oförlåtligt är dock att vi inte parallellt med vårt hopp, våra diplomatiska propåer och våra varningar om sanktioner förberedde oss för det värsta. För det krig vi visste kunde komma. Det krig som nu är här.

För vår underlåtelse betalar nu Ukraina, i blod och människoliv. I värsta fall med sin frihet.  

De är det enda som spelar roll nu. Att hjälpa Ukraina är det enda viktiga. Det måste ske på alla möjliga sätt, på alla nivåer, och det måste ske omedelbart.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Det enda som spelar roll nu är Ukraina” av Amanda Wollstad från 2022. Hela texten kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.