Ur arkivet: Den onde, den gode , den fule – vem styr i Tyskland?”Den man som efterträdde Helmut Kohl som CDU-ordförande, Wolfgang Schäuble, försökte i valkampanjen, före sin upphöjelse, beskriva hur det var att ha den så kallade förnyaren Gerhard Schröder som motståndare. Apropå Schröders skattepolitik konstaterade han att ”det är inte lätt att spika fast en pudding på väggen.””

”Sedan de tyska socialdemokraterna SPD i september vann valet till förbundsdagen, och tog över makten i koalition med de gröna, råder dubbelkommando. Eller det hade kunnat råda dubbelkommando om Gerhard Schröder vetat vad han vill. I kraft av en politisk agenda har finansministern och partiordföranden Oskar Lafontaine kunnat dominera tysk politik, såväl inrikes som utrikes.”

Man får gå tillbaka till 1999 för att hitta så stora konflikter om ledarskapet i de stora tyska partierna som idag. Mats Linder skildrar tiden strax före epoken Merkel inleddes. Kanske ser vi något liknande nu. Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är därför Mats Linder ”Den onde, den gode , den fule – vem styr i Tyskland?” från 1999. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.