Ur arkivet: Baltikums frihet – Europas fred”Baltikums frihet ger inte bara en möjlighet till fredlig samverkan över Östersjön utan också till återupptagna mänskliga relationer. Den förre högerledaren Jarl Hjalmarson uttryckte det så här på Måndagsmötet på Norrmalmstorg den 21 maj:

”Kom ihåg, om de behöver oss så behöver också vi dem i fria nationer. Det är alltjämt många av oss svenskar som minns hur det var när vi i unga dagar besökte Baltikum under den korta frihetstiden där före andra världskriget. Vi minns den värme och vänlighet, glädjen och de många goda skratten, som vi mottogs med. Då blomstrade kulturutbytet och handeln mellan våra länder.

Och så man sjöng därborta, överallt, högt och klart. ”Det sjungande Baltikum” sa vi. Det blev tyst i Baltikum när ockupationen vältrade in över dem. Nu har sången så smått börjat komma tillbaka. Nu vet vi att den dagen inte kan ligga så långt borta, när det åter skall ljuda, härligt med full kraft och med välgrundade krav på en framtid för fria människor i fria nationer.”

Den framtid som Jarl Hjalmarson tecknade är en framtid som vi alla har anledning att söka göra till vår gemensamma. Inte bara för baltemas skull utan också för vår egen. ”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är den osignerade ledaren ”Baltikums frihet – Europas fred ” från 1990. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.