Ur arkivet: Azerbajdzjan – i skuggan av en diktatur”Är läget bekymmersamt för den politiska oppositionen så kan samma sak sägas om tillståndet för de mänskliga rättigheterna i allmänhet. I det svenska utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter (2011) sägs att ”läget för yttrande, tryck-, press- och föreningsfrihet är fortfarande problematiskt i Azerbajdzjan. Läget har försämrats på vissa områden. Situationen för journalister och regimkritiker upplevs som hotfull och godtyckliga frihetsberövanden samt trakasserier förekommer.” Landet rankas som nummer 152 av 173 länder på frihetsindex (2010-2011).”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Azerbajdzjan – i skuggan av en diktatur” av Elisabeth Precht från 2012. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.