Ur arkivet: Är det dags att börja prata om De nya kristdemokraterna?

”Det Hägglund sa i Almedalen var väl ungefär att vanliga människor förtjänar respekt för sitt sätt att leva. De ska inte bli uppfostrade för att de inte är tillräckligt jämställda, tillräckligt progressiva eller har tillräckligt stor förståelse för konstnärer som klottrar ner tunnelbanevagnar. Att vilja leva ett ganska ordinärt medelklassliv är en djupt respektabel vilja.”

”Det beror på vad man menar med folklighet. Inte i bemärkelsen låginkomsttagare, outbildade. Men folklighet i bemärkelsen människor som befinner sig utanför den politiska, mediala, kulturella verkligheten. Som inte har den världsbilden. Som du kan fråga vad de tyckte om debatten kring Donald Boströms artikel och de skulle svara ”Vilken debatt?”. De bryr sig inte om allt det som du och jag lever, äter, sover och tänker. De bryr sig om ifall de ska bygga ut vardagsrummet, byta bil eller hur semestern ska spenderas. De har stort engagemang i sina barn. Det är deras verklighet. Jag talar om folklighet i den bemärkelsen. Du kan hitta de här människorna i alla segment och de är i mycket stor majoritet i förhållande till dig och mig.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är Maria Erikssons intervju från 2009 med politiker och debattörer i och kring Kristdemokraterna för att få svar på frågan ”Är det dags att börja prata om De nya kristdemokraterna?

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.